ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

Η ιστορία του κλειδιού

Ο κλειδαράς  τη σήμερον ημέρα αποτελεί τον σωτήρα κατά μία έννοια αυτών που λόγω άγχους ,βιασύνης ξεχνούν ή ακόμα και χάνουν τα κλειδιά τους. Δύναται να κατασκευάσει ή επιδιορθώσει κλειδιά και κλειδαριές .Εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός να ξεκλειδώσει το σπίτι σου σε μερικά λεπτά .Ας μάθουμε λίγα λόγια για την ιστορία του κλειδιού και της κλειδαριάς .

Οι Έλληνες απέδιδαν την εφεύρεση του κλειδιού στον Θεόδωρο Σάμιο(Σπουδαίος αρχιτέκτονας, γλύπτης, χαλκουργός και κατασκευαστής σφραγιδόλιθων ,όπου καταγόταν από τη Σάμο.)και η χρήση του φαίνεται ότι ανάγεται στους ομηρικούς χρόνους .Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί οι οποίοι εφεύραν τις μεταλλικές κλειδαριές και κλειδιά καθώς και συστήματα ασφαλείας με όνυχες.

Μέχρι τότε υπήρχε η εξασφάλιση ότι μόνο το σωστό κλειδί θα ανοίξει την σωστή κλειδαριά. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης της κλειδαριάς σημειώθηκε το 1778 από τον Άγγλο Ρόμπερτ  Μπάρον  η οποία και αποτέλεσε βασική αρχή λειτουργίας για τις Κλειδαριές.

Στο πέρασμα των χρόνων, κατασκευάστηκαν κλειδαριές πολλών εξειδικευμένων εφαρμογών. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στην ανατίναξη, άλλες πυροβολούν ή μαχαιρώνουν τον επίδοξο διαρρήκτη ή συλλαμβάνουν τα χέρια του! Υπάρχουν κλειδαριές που μπορούν να ανοιχτούν ή να κλειστούν  με διάφορα κλειδιά, μόνο όμως το κλειδί που τις κλείδωσε μπορεί κάθε φορά να τις ανοίξει.

Οι λεγόμενες αντιδιαρρηκτικές κλειδαριές σχεδιάζονται συνήθως έτσι ώστε να εμποδίζουν τον διαρρήκτη να εξερευνήσει τις θέσεις των εξαρτημάτων της κλειδαριάς από την κλειδαρότρυπα, ή να ανιχνεύσει  με το διαρρηκτικό του εργαλείο ανεπαίσθητες μεταβολές αντίστασης κατά την  άσκηση πίεσης στον σύρτη. Όσον αφορά το κλειδί απαρτίζεται από τέσσερα μέρη, τον δακτύλιο, την έμβαση , το στέλεχος και τον οδόντα.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα αντικλείδια, που χρησιμοποιούνται όπου πολλές κλειδαριές(όπως σε δωμάτια  ξενοδοχείων),όλες με διαφορετικό κλειδί ,πρέπει να μπορούν ανοίγονται από τον ιδιοκτήτη ή τον ξενοδόχο με το ίδιο κλειδί.

Για όλες αυτές τις εφαρμογές κλειδιών και κλειδαριών ένας εξειδικευμένος  τεχνικός θα βρίσκεται κοντά σας .Μην ξεχνάτε πως έμποροι η τεχνίτες κλειδιών θα πρέπει να έχουν άδεια από την αστυνομία και να είναι εξουσιοδοτημένοι από το σύλλογο κλειθροποιών.